22. travnja 2011.

Uskršnji kuluriji i konstantinopolski tsureki

Bilo je dosta komentara na kulurije koje sam radila za Božić, tako da je vrijeme za nove, ovaj put za prave uskršnje. 
Recept je od grčkog slastičara Steliosa Parliarosa.



Uskršnji kuluriji


Sastojci:
  • 400 g brašna
  • 1/2 žličice praška za pecivo
  • 80 g maslaca
  • 120 g šećera u prahu
  • 75 g punomasnog mlijeka
  • 2 jaja
  • 1 jaje i 1 žlica mlijeka (ili vode) za premaz
  • prstohvat soli


Postupak:
  • u veću posudu dodajte sve sastojke osim 1 jaja i 1 žlice mlijeka koje ćete koristiti za premaz
  • tijesto umjesite ručno ili mikserom s nastavcima za tijesto
  • obložite ga plastičnom folijom i ostavite u hladnjaku na sat vremena
  • zagrijte pećnicu na 160°C
  • podijelite tijesto na manje komade i oblikujte kulurije (već sam u 2 prethodna posta: kuluriji s čokoladom i acciuleddi pokazala kako; ovaj put sam radila od jednog komada tijesta duljine oko 15 cm i debljine 1 cm)
  • tepsiju obložite papirom za pečenje i na njega slažite kulurije (trebaju biti malo razmaknuti)
  • premažite svaki kulurij jajem razmućenim sa žlicom mlijeka ili vode
  • pecite između 20 i 25 minuta, dok kuluriji ne dobiju boju



Da post ne bi bio "mršav", dodajem još jedan prigodan grčki recept - τσουρέκι πολίτικο - ili u doslovnom prijevodu tsureki Konstantinopola. Tsureki je vrsta slatkog kruha koja se jede za Uskrs, i koji sam ja ove godine odlučila napraviti umjesto pince/sirnice. Tsureki postoji u više verzija, a ovaj put vam donosim verziju Grka iz Konstantinopola.

Ne nazivam ga istambulskim, jer je on čisto grčki, te s obzirom da Grci i dalje taj grad nazivaju Konstantinopoli (ili skraćeno Poli - tj, grad), držim se originalnog imena. Apropo Polija, da li ste vidjeli grčki film "Πολίτικη κουζίνα" (preveden "Carigradska kuhinja")?? :) Da li vam se svidio?



Konstantinopolski tsureki


Sastojci:
  • 40 g svježeg kvasca (ili 20 g suhog, no onda kvasac nije potrebno rastopiti u mlakom mlijeku)
  • 40 g punomasnog mlakog mlijeka  
  • 680 g tvrdog brašna
  • 120 g šećera 
  • prstohvat soli
  • 2 jaja
  • 190 g punomasnog mlijeka
  • 125 g maslaca (sobne temperature)
  • 8 g usitnjenog mahlepija*
  • 8 g usitnjenih kristalića mastihe (može i ulje od mastihe)**
  • 1 jaje za premaz 
  • tanko narezani listići badema
 gore lijevo je mastiha, a dolje lijevo mahlepi

* mahalab, mahleb ili mahlepi je aromatični začin od sjemenka rašeljke, vrste trešnje. Prvenstveno se koristi na Bliskom istoku, te u Turskoj i Grčkoj. Na internetu se predlaže nekoliko zamjena za ovaj začin: usitnjene koštice neke druge trešnje, smjesa cimeta, klinčića i lista lovora (naravno dobro usitnjeni), ili pak usitnjen kardamon ili muškatni oraščić. Okus mahlepa je sličan kombinaciji ljutog badema i trešnje.

 ** mastiha je smola trišlja ili lentiske (pistacia lentiscus) koja se suši na suncu dok se ne stvrdne. Ima karakteristični ukus, nezamjenjiv s bilo kojim drugim začinom, no u nedostatku mastihe moguće ju je nadomjestiti s malo cimeta i vanilije


Postupak:
  • razmrvljeni kvasac otopite u mlakom mlijeku
  • u dublju posudu stavite brašno, šećer, sol, jaja, rastopljeni kvasac i ostatak mlijeka
  • mikserom s nastavcima za tijesto ili ručno umijesite tijesto
  • dok mijesite tijesto, dodajte komad po komad maslaca te usitnjenu mastihu i mahlep
  • tijesto oblikujte u kuglu, pokrite krpom i ostavite na toplome najmanje 2 sata
  • nakon što je tijesto povećalo svoj obujam, malo ga umijesite i podijelite na 3 jednaka dijela (može i na 6, ako želite imati 2 manja tsurekija)
  • svaki dio oblikujte u dugi valjak i od tri valjka napravite pletenicu
  • pletenicu položite u tepsiju obloženu papirom za pečenje i ostavite ju još sat vremena pokrivenu na toplome
  • pećnicu zagrijte na 170°C
  • tsureki premažite razmućenim jajem i po njemu pospite tanko narezane bademe
  • pecite oko 40 minuta (ako od tijesta oblikujete 2 tsurekija, vrijeme pečenja je kraće) dok ne dobije lijepu boju


Sretan vam Uskrs!!

    19. travnja 2011.

    Iskupljenje i zaostaci

    Odlučila sam "nekukati" kako me dugo nije bilo u "blogerskim vodama" i kako sam dosta propustila (što se nadam ispraviti). Biti ću iskrena, pa ću reći da je jedan od razloga Korizma, za vrijeme koje se redovito odričem slatkog. To mi dosta teško pada pa zato izbjegavam u velikom luku sve fine recepte slatkoga (po blogovima, časopisima i kuharicama), te ih ostavljam za kasnije.

    Kako bih se djelomično "iskupila" za izostanak i zaostatke slijedi nešto što sam već dugo dugo planirala objaviti.

    Prvo od toga su nagrade: prvu, "12 Blog awards", sam dobila još u siječnju od Tihane s bloga Just cake girl, a drugu, "Stylish blogger award", od Maje s bloga Dalmatiagourmade
    Cure, hvala vam puno puno na nagradama :))

    Obje nagrade zahtijevaju da ih proslijedim (prvu na 12 blogova, a drugu na 15), dok za drugu trebam napisat još i 7 slučajnih stvari koje me opisuju. 
     
    Pa da počnem, evo 7 stvari o meni:

    1. ne izlazim iz kuće bez sunčanih naočala
    2. prije par godina nisam mogla zamislit život bez bicikla, no sad je on "daleka prošlost"
    3. ne slijedim gomilu
    4. bojim se visine
    5. pokušavam redovito pisati dnevnik
    6. hrv. jelo koje najviše volim - pašticadu, nisam nikada niti probala skuhati
    7. znam 4 strana jezika (a voljela bi ih znati još)

    Nadam se da mi nećete zamjeriti što nagrade neću direktno proslijediti, već ih dajem svim onima koji me i dalje prate :)

    Imam još jedan zaostatak, a to je marinirana feta. Sliku sam još prošle godine postavila na facebook stranicu, ali sam skroz zaboravila na recept. 


    Marinirana feta



    Sastojci:
    • veći komad sira, to može biti feta, ali može i bilo koji kozji ili ovčji sir iste konzistencije.
    • velika staklenka
    • papar u zrnu
    • suhi, smrvljeni čili
    • timijan
    • ružmarin
    • origano
    • par lovorovih listova
    • puno maslinovog ulja!!

    Postupak:
    • sir narežite na veće kocke
    • slažite ga u staklenku, s tim da između svakog sloja stavite malo začina (ovisno o ukusu - zato niti nema konkretnih mjera)
    • ulijte maslinovo ulje dok ne prekrije sir
    • staklenku pohranite u hladnjaku do 2 tjedna (izvan hladnjaka do 24 h)
    • maslinovo ulje koje preostane, nikako nemojte baciti, već ga procijedite i dalje koristite

    ovu finu mariniranu fetu možete poslužiti na više načina, od predjela, pa sve do dodatka za salate, pizze, deserte...
    Možete ju koristiti i u sljedećem receptu, jednom od grčkih predjela:


    Zapečena feta (φέτα ψητή)

    ovo je najjednostavnija verzija ovog predjela

    Sastojci: 
    • 1 komad fete (oko 200 g)
    • alu folija
    • maslinovo ulje
    • origano
    • suhi smrvljeni čili

    Postupak:
    • na sredinu većeg komada aluminijske folije stavimo fetu, prelijemo ju maslinovim uljem i pospemo origanom i čilijem
    • vrhove folije spojimo i napravimo "paketić" (tako da ulje ne iscuri)
    • pečemo u zagrijanoj pećnici na 200°C između 15 i 20 minuta

     tu sam koristila komade marinirane fete, te nisam dodavala nikakve začine uz one u kojima je feta već bila marinirana

    Moguće je i dodati par tanko narezanih šnita rajčice i paprike na fetu (može i ljute paprike, ali u tom slučaju ne stavljajte smrvljeni čili), i s tim zapeći. Može se naravno sve pripremiti i s ovim gore prethodno mariniranim komadima fete. 
    Važna napomena: ovo je toliko fino, da je količinski nedovoljno za 2 osobe ;)