28. veljače 2011.

Acciuleddi

Već dugo nisam ništa objavila, a bome niti gledala ostale blogove. 
S obzirom da za par sati istječe igrica "ajme kolko nas je" (koja je pokrenuta od Snježane s bloga "Dalmacija Down Under") kojoj je domaćica za prosinac Aleksandra s bloga Sweet Food, a ja stvarno želim sudjelovati jer obožavam med, moj "zimski san" što se tiče bloga i fotkanja je prekinut. Sad me čeka pregledavanje svega slatkoga i slanoga što ste u međuvremenu pripremili i objavili :)



Recept je sa Sardinije, jedna od mnogobrojnih slastica u kojima koriste med.
Acciuleddi se ponekad nazivaju i matassine dolci i (ili) gugligliones. Pripremaju se u razdoblju karnevala.


Sastojci:
  • 500 g brašna
  • 60 g masti (može i margarina)
  • 4 jaja
  • 2 žutanjka
  • 2 žličice šećera
  • malo soli
  • ulje za prženje + malo masti
  • 400 g meda

tanji i manje pečeni (i meni manje dobri) acciuleddi, kakvi bi zapravo i trebali biti

Postupak:
  • zamijesiti tijesto od brašna, jaja, žutanjaka, masti, šećera i soli
  • tijesto ostaviti u frižideru pokriveno plastičnom folijom najmanje sat vremena
  • formirati jednake kuglice, promjera oko 2 cm* (meni je dio kuglica bio 10 g, a dio 15g, no na kraju su nam se više svidjeli oni acciuleddi od više tijesta)
  • od svake kuglice oblikovati po jedan "štapić" duljine 15 cm i debljine oko 1 cm
  • acciuledde je moguće oblikovati na više načina, ja sam se odlučila omotavati 2 komada tijesta (kao što je prikazano na slici). Vidjela sam da ima različitih načina da se oblikuju, od toga da se jedan komad tijesta mota sam oko sebe, do vjenčića ili pak toga da se tijesto oblikuje u 50 cm dugi štapić pa spaja s ostalima). Kako god radili, važno je jedino da dobro stisnete krajeve, kako se ne bi odvojili tijekom pečenja.
možete ih početi omotavati od njihovih krajeva (kao na prvoj slici) ili od sredine (kao na drugoj slici)

  • zagrijati ulje i malo masti u posudi (ulja treba biti dovoljno da prekrije acciuledde dok se prže)
  • peći acciuledde u turama po par, dok ne dobiju malo boje
  • kada su gotovi položiti ih na papirnati ubrus
  • iz posude u kojoj su se pekli baciti ulje i dodati med, 
  • zagrijati med i dodati acciuledde te miješati ih kuhačom koju minutu dok ih posve ne prekrije med