31. siječnja 2011.

Poljupci od kokosa i quarka

Prije koji dan sam htjela počastit više ljudi. Torte i bilo što prekremasto nije dolazilo u obzir zbog transporta i praktičnosti - trebalo je biti nešto malo, za "pod zub". Imala sam premalo vremena, sve sam spremala u zadnji čas, umjesto fino dan unaprijed.

Ne znam što mi je bilo, ali krenula sam raditi mađaricu, koju nikad nisam radila i za koju nisam imala pojma kako se kore peku. Sorry Sanja, hvala ti na receptu, ali nisam profi kao ti.

Odlučila sam da bude 7 kora (što je stvarno bilo nadobudno) i.... ispala je najgora moguća katastrofa. Našla sam se sa 7 prepečenih kora (koje polako jedem, ha ha), u kutu plačući "što mi je ovo trebalo na moj rođendan". 

Inače ne očajavam na ovakve scenarije, ali sam nekako mislila da je moj sretan dan i da mi sve treba ići od ruke. Kako sam bila vremenski ograničena krenula sam pripremati nešto drugo, jednostavnije, i to s kokosom (kako bih mogla usput sudjelovati u igrici). 

Sve sam fino napravila (tako sam barem mislila), nadala sam se da će ispast mekane kuglice, a ispali su keksići (kad krene loše, onda ne stane). Naravno da sam svemu sama kriva, jer sam sve pokušavala brzo i zajedno (i hranu i slatko) i dodala sam puno previše brašna uvjerena da su premekane. Tu moram priznat da sam i hranu zeznula (no bilo je i više nego jestivo).

Kuhanje i pečenje me definitivno nije išlo na moj dan.


U ovom postu nema govora o tim keksima, koji su se na kraju svidjeli svim kušačima, nego o nečemu što sam odmah sutra dan probala: savršeni poljupci od kokosa i quarka.


Recept je preuzet s ovog divnog bloga (prevađam za sve one koji ne vladaju talijanskim).
Toliko jednostavni a toliko savršeni, sljedeći put definitivno dupla mjera!!



Sastojci: 
  • 4 bjelanjka (oko 120 g)
  • 150 g prosijanog šećera u prahu
  • 70 g sira quark/ricotte (20 % masnoće) 
  • 200 g kokosovog brašna
  • papirnate košarice



Postupak:

  • izmiksati bjelanjke sa šećerom u prahu
  • dodati sir i kokos te sve dobro izmiješati
  • mokrim rukama oblikovati kuglice (oko 40 g svaka) i staviti u papirnate košarice
  • peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 160°C oko 15 minuta. Kuglice bi trebale dobiti malo boje.
  • dobro ih ohladiti i čuvati u limenoj kutiji (postaju sve mekanije)
Ovo je moja ovomjesečna ulaznica za igricu "Ajme kolko nas je" (koja je pokrenuta od Snježane s bloga "Dalmacija Down Under") kojoj je domaćica za siječanj Sandra s bloga Mlin nas nasušni - nastavak knjige. Tema ovomjesečne igre je kokos.

p. s. ima li netko recept za mađaricu "za bedake", što jednostavnije to bolje, da se riješim tog bauka ;)

24. siječnja 2011.

Slana torta od sira, špinata i kobasice

Želim podijeliti s vama jednu od najboljih slanih torta koje sam probala. Do nje sam došla sasvim slučajno s namjerom da se "počisti frižider". Znate ono, kada imate par namirnica s čijom pripremom već više dana odugovlačite, i onda kad dođe krajnji tren, na silu ih pripremate (tako je bar kod mene).
Već sam u subotu ujutro našla par rješenja kako se bezbolno riješiti viška špinata i jedne veće kobasice. Listajući dalje kuharice u potrazi za nečim desetim (priznajem, još nisam našla recept za kokos s kojim bi sudjelovala u igrici) došla sam do ovog recepta (iz tal. kuharice), i prvi pogled na njega me natjerao da promijenim plan za ručak.



Sastojci:
  • 350 g lisnatog tijesta
  • 200 g špinata
  • 200 g kobasice
  • 2 jaja
  • 100 g Fontine (možete ju zamijeniti sa sljedećim sirevima: Gruyère, Emmental, Beaufort, Taleggio, Edam ili Gouda).
  • 80 g Ricotte
  • 20 g Parmezana
  • 1 češanj češnjaka
  • maslac za kalup
  • sol i papar
 

Postupak:
  • s čačkalicom izbušite više rupica na opni kobasice
  • u manju posudu s većim dnom stavite peći kobasicu bez ikakvih dodataka (ne voda ili ulje! kobasica će zbog rupica pustiti svoj sok) i okrećite ju da dobije boju sa svih strana
  • kada je gotova ogulite joj opnu, narežite na što sitnije i stavite ju u veću posudu
  • očišćeni špinat stavite kuhati u kipuću vodu i kuhajte ga 5 minuta (počnite računat u trenutku kada voda opet zavrije)
  • kada je špinat gotov dobro ga iscijedite i usitnite (najbolje ga je kuhačom lupati dok je još u cjediljki - to će ga usitniti)
  • u posudu s kobasicom dodajte špinat, naribanu Fontinu, usitnjenu Ricottu, naribani Parmezan, usitnjeni češnjak, sol, papar i jaja.
  • sve dobro promiješajte kako bi se smjesa dobro spojila
  • lisnato tijesto podijelite na 2 dijela, od kojih jedan treba biti nešto veći. Oba dva tijesta razvucite valjkom.
  • većim tijestom prekrijte dno i rubove namašćene posude za pečenje
  • na tijesto ravnomjerno rasporedite smjesu
  • prekrijte sve drugim tijestom pazeći da dobro spojite rubove
  • tortu pecite u unaprijed zagrijanoj pećnici na 180°C 40 minuta
  • fina je topla i hladna


19. siječnja 2011.

Lijena pita od sira

Evo me nakon duuuugo vremena.
Moja novogodišnja "odluka" je bila: primirit se i bez novih recepata barem 1 tjedan nakon Nove Godine ;)
U međuvremenu sam htjela uživat malo u dokumentarcima Anthonya Bourdaina, i tako utažit "želju" za isprobavanjem novog.

Malo sam bila i u zaostatku s komentiranjem vaših blogova, pa sam onda uspjela nekako u 2-3 dana sve pohvatat i komentirat barem one zadnje postove. No, vjerujte mi, sve sam dobro prostudirala i probat ću više ne biti tako u zaostatku (jer mi se samo osvetilo).


Recept današnjeg posta je grčki, iz regije Epir (kore su definitivno epirske, a pita je mala varijacija epirske). Ime u originalu glasi: τυρόπιτα της τεμπέλας - pita od sira od debele, ups. lijene (ovo lijeno se odnosi na mene ;). 
Ne znam putove tih riječi, tj. u kojem su od jezika imale svoje prvobitno značenje, ili su pak možda obje riječi neovisno slične, no ono što znam je da ako napravite sami kore za ovu pitu definitivno niste lijeni :)

 
Kore

Sastojci za 6 kora:
  • 520 g brašna
  • prstohvat soli
  • 2 žlice octa
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 100 ml rakije ili grčkog ouza (*daje hrskavost korama)
  • oko 200 ml vode (po mogućnosti mineralne)
  • veća količina gustina (koja će vam pomoći umjesto dodatnog brašna kod razvlačenja tijesta)

Postupak:
  • u posudu s brašnom dodajte sol, ocat, ulje, rakiju i pola količine vode. Tijesto je potrebno dobro zamijesiti, bilo rukom, bilo mikserom (s nastavkom za tijesto). Ako je potrebno postepeno dodajte ostatak vode, žlicu po žlicu. Tijesto treba biti mekano i glatko (mene podsjetilo na plastelin).
  • tijesto podijelite na 6 jednakih dijelova, koje svakog posebno obložite plastičnom folijom i stavite u hladnjak na 30 minuta
  • na radnu površinu posipajte dio gustina i valjkom razvucite svaki komad tijesta u krug promjera 20-25 cm (dodajte još gustina po potrebi)
  • na veći tanjur (posipan gustinom) posložite kore jednu na drugu, a između svake pospite dosta gustina
  • obložite sve plastičnom folijom i ostavite u hladnjaku preko noći (najduže 24 sata)
  • sutra dan odvojite kore koje ćete koristiti i razvucite ih valjkom (posipajte opet sve dobro gustinom) na veličinu ovisnu o posudi za pečenje (ako su dobro posute gustinom možete ih i razvlačiti jednu iznad druge, )
  • gustin koji vam je prestao spremite do sljedeće upotrebe u posebnoj posudi
  • ovako razvučene kore mogu se čuvati u hladnjaku najduže 2 dana


Lijena pita od sira


Sastojci: 
  • 2 kore (po gornjem receptu)
  • 2 šalice razmrvljene fete (ako koristite neki drugi sir koji nije slan kao feta, morat ćete ga malo posoliti)
  • 2 jaja
  • 1/2 šalice mlijeka
  • malo origana i/ili timijana
  • malo maslinovog ulja za kore i posudu

Postupak:
  • zagrijte pećnicu na 200°C
  • kore razvucite na veličinu ovisno o posudi (najbolje bi bilo da je posuda veličine 20 x 35 cm)
  • dno posude namažite maslinovim uljem
  • mikserom izmješajte jaja i mlijeko
  • položite prvu koru u posudu i na nju rasporedite polovinu fete, pa preko toga prelijte polovinu smjese jaja i mlijeka i malo pospite začinima
  • položite i drugu koru preko svega, premažite ju maslinovim uljem, rasporedite preostalu količinu fete i smjese jaja i mlijeka
  • pecite 25 minuta dok ne dobije lijepo boju
  • pita je najbolja topla 

Ostatak kora (4) je poslužio za pitu sa špinatom, iako ne bismo imali ništa protiv za ponavljanje još 2 puta ove lijene pite od sira