19. travnja 2011.

Iskupljenje i zaostaci

Odlučila sam "nekukati" kako me dugo nije bilo u "blogerskim vodama" i kako sam dosta propustila (što se nadam ispraviti). Biti ću iskrena, pa ću reći da je jedan od razloga Korizma, za vrijeme koje se redovito odričem slatkog. To mi dosta teško pada pa zato izbjegavam u velikom luku sve fine recepte slatkoga (po blogovima, časopisima i kuharicama), te ih ostavljam za kasnije.

Kako bih se djelomično "iskupila" za izostanak i zaostatke slijedi nešto što sam već dugo dugo planirala objaviti.

Prvo od toga su nagrade: prvu, "12 Blog awards", sam dobila još u siječnju od Tihane s bloga Just cake girl, a drugu, "Stylish blogger award", od Maje s bloga Dalmatiagourmade
Cure, hvala vam puno puno na nagradama :))

Obje nagrade zahtijevaju da ih proslijedim (prvu na 12 blogova, a drugu na 15), dok za drugu trebam napisat još i 7 slučajnih stvari koje me opisuju. 
 
Pa da počnem, evo 7 stvari o meni:

1. ne izlazim iz kuće bez sunčanih naočala
2. prije par godina nisam mogla zamislit život bez bicikla, no sad je on "daleka prošlost"
3. ne slijedim gomilu
4. bojim se visine
5. pokušavam redovito pisati dnevnik
6. hrv. jelo koje najviše volim - pašticadu, nisam nikada niti probala skuhati
7. znam 4 strana jezika (a voljela bi ih znati još)

Nadam se da mi nećete zamjeriti što nagrade neću direktno proslijediti, već ih dajem svim onima koji me i dalje prate :)

Imam još jedan zaostatak, a to je marinirana feta. Sliku sam još prošle godine postavila na facebook stranicu, ali sam skroz zaboravila na recept. 


Marinirana feta



Sastojci:
  • veći komad sira, to može biti feta, ali može i bilo koji kozji ili ovčji sir iste konzistencije.
  • velika staklenka
  • papar u zrnu
  • suhi, smrvljeni čili
  • timijan
  • ružmarin
  • origano
  • par lovorovih listova
  • puno maslinovog ulja!!

Postupak:
  • sir narežite na veće kocke
  • slažite ga u staklenku, s tim da između svakog sloja stavite malo začina (ovisno o ukusu - zato niti nema konkretnih mjera)
  • ulijte maslinovo ulje dok ne prekrije sir
  • staklenku pohranite u hladnjaku do 2 tjedna (izvan hladnjaka do 24 h)
  • maslinovo ulje koje preostane, nikako nemojte baciti, već ga procijedite i dalje koristite

ovu finu mariniranu fetu možete poslužiti na više načina, od predjela, pa sve do dodatka za salate, pizze, deserte...
Možete ju koristiti i u sljedećem receptu, jednom od grčkih predjela:


Zapečena feta (φέτα ψητή)

ovo je najjednostavnija verzija ovog predjela

Sastojci: 
  • 1 komad fete (oko 200 g)
  • alu folija
  • maslinovo ulje
  • origano
  • suhi smrvljeni čili

Postupak:
  • na sredinu većeg komada aluminijske folije stavimo fetu, prelijemo ju maslinovim uljem i pospemo origanom i čilijem
  • vrhove folije spojimo i napravimo "paketić" (tako da ulje ne iscuri)
  • pečemo u zagrijanoj pećnici na 200°C između 15 i 20 minuta

 tu sam koristila komade marinirane fete, te nisam dodavala nikakve začine uz one u kojima je feta već bila marinirana

Moguće je i dodati par tanko narezanih šnita rajčice i paprike na fetu (može i ljute paprike, ali u tom slučaju ne stavljajte smrvljeni čili), i s tim zapeći. Može se naravno sve pripremiti i s ovim gore prethodno mariniranim komadima fete. 
Važna napomena: ovo je toliko fino, da je količinski nedovoljno za 2 osobe ;)

Broj komentara: 5:

Κάθαρσις kaže...

ovo mi se i jedno i drugo jako sviđa i bilježim! Odlično!

Branka - byB kaže...

Izvrsna marinada za feta sir a i zapečenu fetu ne bih odbila. Ovo mi se jako sviđa i ubrzo će se i kod mene naći, svakako ću ovo napraviti !

Andrea kaže...

Obožavam feta sira, ma obožavam sve vrste sira. Uvijek kad imam priliku nabaviti ovčjeg sira spremam ga na ovaj način u maslinovom ulju. Pečeni feta sira još nisam isprobala, ali mislim da bi to mogla promjeniti već danas. :)

moonea kaže...

ovo stvarno izgleda dobro!
maslinovo ulje, čili, feta sir, origano...apsolutno sve volim!

mojamediteranskakuhinja kaže...

hvala vam :))