28. veljače 2011.

Acciuleddi

Već dugo nisam ništa objavila, a bome niti gledala ostale blogove. 
S obzirom da za par sati istječe igrica "ajme kolko nas je" (koja je pokrenuta od Snježane s bloga "Dalmacija Down Under") kojoj je domaćica za prosinac Aleksandra s bloga Sweet Food, a ja stvarno želim sudjelovati jer obožavam med, moj "zimski san" što se tiče bloga i fotkanja je prekinut. Sad me čeka pregledavanje svega slatkoga i slanoga što ste u međuvremenu pripremili i objavili :)



Recept je sa Sardinije, jedna od mnogobrojnih slastica u kojima koriste med.
Acciuleddi se ponekad nazivaju i matassine dolci i (ili) gugligliones. Pripremaju se u razdoblju karnevala.


Sastojci:
  • 500 g brašna
  • 60 g masti (može i margarina)
  • 4 jaja
  • 2 žutanjka
  • 2 žličice šećera
  • malo soli
  • ulje za prženje + malo masti
  • 400 g meda

tanji i manje pečeni (i meni manje dobri) acciuleddi, kakvi bi zapravo i trebali biti

Postupak:
  • zamijesiti tijesto od brašna, jaja, žutanjaka, masti, šećera i soli
  • tijesto ostaviti u frižideru pokriveno plastičnom folijom najmanje sat vremena
  • formirati jednake kuglice, promjera oko 2 cm* (meni je dio kuglica bio 10 g, a dio 15g, no na kraju su nam se više svidjeli oni acciuleddi od više tijesta)
  • od svake kuglice oblikovati po jedan "štapić" duljine 15 cm i debljine oko 1 cm
  • acciuledde je moguće oblikovati na više načina, ja sam se odlučila omotavati 2 komada tijesta (kao što je prikazano na slici). Vidjela sam da ima različitih načina da se oblikuju, od toga da se jedan komad tijesta mota sam oko sebe, do vjenčića ili pak toga da se tijesto oblikuje u 50 cm dugi štapić pa spaja s ostalima). Kako god radili, važno je jedino da dobro stisnete krajeve, kako se ne bi odvojili tijekom pečenja.
možete ih početi omotavati od njihovih krajeva (kao na prvoj slici) ili od sredine (kao na drugoj slici)

  • zagrijati ulje i malo masti u posudi (ulja treba biti dovoljno da prekrije acciuledde dok se prže)
  • peći acciuledde u turama po par, dok ne dobiju malo boje
  • kada su gotovi položiti ih na papirnati ubrus
  • iz posude u kojoj su se pekli baciti ulje i dodati med, 
  • zagrijati med i dodati acciuledde te miješati ih kuhačom koju minutu dok ih posve ne prekrije med

Broj komentara: 15:

Sweet Green kaže...

divan ti je ovaj recept, svakako cu isprobati!

mojamediteranskakuhinja kaže...

hvala ti!
stvarno vrijedi isprobavanja, totalno su zarazni :)

Jelena kaže...

Jako interesantno i podseća me na naše mladenčiće koji se prave za Mladence svake godine ovako sa medom.

Casa de vainilla kaže...

Da, bas je interesantno! I prelepo izgledaju tako sjajni :)

dalmacija moja inspiracija kaže...

tako jednostavno i tako ukusno...več sam prova...ludilo...

jubistacha kaže...

Znaju na Siciliji šta valja :)

jubistacha kaže...

pardon: lapsus l...
na Sardiniji...

Marina kaže...

Za ovo nikad nisam čula, a izgleda tako savršeno!

mojamediteranskakuhinja kaže...

@ Jelena - išla sam odmah vidjet te mladenčiće jer nikad nisam čula za njih. baš su slatki ;) i ne prže se kao ovi "moji"

@ Casa de vainilla, dalmacija moja inspiracija, jubistacha & Marina - hvala na komentarima: ) drago mi je da vam se sviđaju

Branka - byB kaže...

ovo je jako fino ! Sigurno i zasitno i kalorično, ali svakako ću rado isprobati. Izgleda super !

mojamediteranskakuhinja kaže...

draga Branka, ako gledamo sa "zdrave strane", definitivno je loše to što se prži. No nije pre slatko, stvarno. Usudila bih se reć da nije niti pre zasitno - sudeći po tome koliko sam mogla pojest odjednom ;)
Nadam se da će ti se svidjeti :)

Zondra Art kaže...

Izgleda jako lijepo i ukusnu, rado bih ga probala!
Hvala ti na lijepim komentarima koje si ostavila na mom blogu:)
Veliki pozdrav i ugodan vikend.

Maja kaže...

Hvala što si recept podijelila s nama, izgledaju zaista divno i bilo bi šteta da netko kao ja (npr.) nije nikada čuo za njih :)

Mare kaže...

prelijepo ti izgledaju, bas mame :).
bila sam na sardiniji ali ovo nisam jela. morat cu drugi put obratiti bolje paznju i na slatke stvari a ne samo odlicne sireve te puno vrsta trajnog kruha :)

Andrea kaže...

Odličan i vrlo zanimljiv recept. I meni je ovo potpuno nova slastica ali već znam da bi mi se jako svidjela. :)