24. siječnja 2011.

Slana torta od sira, špinata i kobasice

Želim podijeliti s vama jednu od najboljih slanih torta koje sam probala. Do nje sam došla sasvim slučajno s namjerom da se "počisti frižider". Znate ono, kada imate par namirnica s čijom pripremom već više dana odugovlačite, i onda kad dođe krajnji tren, na silu ih pripremate (tako je bar kod mene).
Već sam u subotu ujutro našla par rješenja kako se bezbolno riješiti viška špinata i jedne veće kobasice. Listajući dalje kuharice u potrazi za nečim desetim (priznajem, još nisam našla recept za kokos s kojim bi sudjelovala u igrici) došla sam do ovog recepta (iz tal. kuharice), i prvi pogled na njega me natjerao da promijenim plan za ručak.



Sastojci:
  • 350 g lisnatog tijesta
  • 200 g špinata
  • 200 g kobasice
  • 2 jaja
  • 100 g Fontine (možete ju zamijeniti sa sljedećim sirevima: Gruyère, Emmental, Beaufort, Taleggio, Edam ili Gouda).
  • 80 g Ricotte
  • 20 g Parmezana
  • 1 češanj češnjaka
  • maslac za kalup
  • sol i papar
 

Postupak:
  • s čačkalicom izbušite više rupica na opni kobasice
  • u manju posudu s većim dnom stavite peći kobasicu bez ikakvih dodataka (ne voda ili ulje! kobasica će zbog rupica pustiti svoj sok) i okrećite ju da dobije boju sa svih strana
  • kada je gotova ogulite joj opnu, narežite na što sitnije i stavite ju u veću posudu
  • očišćeni špinat stavite kuhati u kipuću vodu i kuhajte ga 5 minuta (počnite računat u trenutku kada voda opet zavrije)
  • kada je špinat gotov dobro ga iscijedite i usitnite (najbolje ga je kuhačom lupati dok je još u cjediljki - to će ga usitniti)
  • u posudu s kobasicom dodajte špinat, naribanu Fontinu, usitnjenu Ricottu, naribani Parmezan, usitnjeni češnjak, sol, papar i jaja.
  • sve dobro promiješajte kako bi se smjesa dobro spojila
  • lisnato tijesto podijelite na 2 dijela, od kojih jedan treba biti nešto veći. Oba dva tijesta razvucite valjkom.
  • većim tijestom prekrijte dno i rubove namašćene posude za pečenje
  • na tijesto ravnomjerno rasporedite smjesu
  • prekrijte sve drugim tijestom pazeći da dobro spojite rubove
  • tortu pecite u unaprijed zagrijanoj pećnici na 180°C 40 minuta
  • fina je topla i hladna


Broj komentara: 15:

Sweet Green kaže...

Bas fino, toliko da bi kod mene proslo cak bez kobasice :)Fotka je odlicna, zove na jelo

Jovana kaže...

Odlično i ukusno izgleda!!!

Knjiski Moljac kaže...

I kod mene bi proslo i bez kobasice :)

Andrea kaže...

Najbolje stvari obično nastaju slučajno i ne planirano. Obožavam ovakve kombinacije i sigurna sam da je torta vrlo ukusna. Savršeno ti je ispala, a posebno mi se sviđa tijesto koje ima tako lijepu i raskošnu boju. :)

Jelena kaže...

Predivno izgleda, a sastojci su odlični. Samo, koliki je pleh za pečenje?

mojamediteranskakuhinja kaže...

@ Sweet Green & Knjiški Moljac: vjerujem da bi bila dobra i bez kobasice.
Kobasica koju sam imala je bila stvarno jako fina i okusom je pridonjela jelu.
Inače izbjegavam kobasice i sve suhomesnato, no napravila sam iznimku zbog graha prije par dana, i ostala je jedna "viška".
Malo sam se bojala za ove fotke jer kada sam završila već je bio debeli mrak, pa sam slikala na brzinu novim flashom, što je rezultiralo s par "spaljenih" slika. Treba mi više prakse s njim i blizinom hrane;)

@ Andrea: hvala ti:) moji ne-planovi uvijek malo kasne u izvedbi, ali bila je tako dobra, da je vrijedilo kasnog ručka

@ Jelena: hvala! bravo, zaboravila sam to napisati, pleh koji sam koristila je 26 cm (obični, bez pomičnih dijelova; gotovom tortom se lako "manipulira"). Mislim da bi prošao i nešto manji i nešto veći (u receptu kojeg sam koristila nije pisala veličina)

maslinka kaže...

Ovo zaista izgleda odlično!

Κάθαρσις kaže...

Krasno izgleda, svi sastojci su odlični i mogu zamisliti kako je dobra!

Nina kaže...

vrlo često namirnice koje planiram iskoristiti za nešto završe u nećem sasvim drugom, a da ne govorim koje sve kombinacije nastaju kad čistim frižider...
sviđa mi se ova torta, prema namirnicama mislim da bi mi se jako dopala

Just Cake Girl kaže...

Draga čeka te nagrada kod mene ;))

Tadeja kaže...

Djeluje poput poklopljenog quicha. Često ovakve neplanirane stvari i čišćenja hladnjaka urode izvrsnim jelima, ali kako doslovno čistiš, ne znaš ni sve sastojke ni omjere :)i vrlo rijetko kasnije uspiješ jednako reproducirati.
Super je ovo, vjerujem da bi i moji guštali.

dalmacija moja inspiracija kaže...

ovo je sasvim solidno...i jia bi u svako doba dana...poz...

Maja (TouchSun) kaže...

Obožavam ovakve stvari kojima su svi na kraju zadovoljni jer je kombinacija fantastična :)

mojamediteranskakuhinja kaže...

nisam vam se još stigla zahvalit na komentarima! puno vam hvala :))

Tamara kaže...

uh, ovo fantastično izgleda i baš mami!