31. siječnja 2011.

Poljupci od kokosa i quarka

Prije koji dan sam htjela počastit više ljudi. Torte i bilo što prekremasto nije dolazilo u obzir zbog transporta i praktičnosti - trebalo je biti nešto malo, za "pod zub". Imala sam premalo vremena, sve sam spremala u zadnji čas, umjesto fino dan unaprijed.

Ne znam što mi je bilo, ali krenula sam raditi mađaricu, koju nikad nisam radila i za koju nisam imala pojma kako se kore peku. Sorry Sanja, hvala ti na receptu, ali nisam profi kao ti.

Odlučila sam da bude 7 kora (što je stvarno bilo nadobudno) i.... ispala je najgora moguća katastrofa. Našla sam se sa 7 prepečenih kora (koje polako jedem, ha ha), u kutu plačući "što mi je ovo trebalo na moj rođendan". 

Inače ne očajavam na ovakve scenarije, ali sam nekako mislila da je moj sretan dan i da mi sve treba ići od ruke. Kako sam bila vremenski ograničena krenula sam pripremati nešto drugo, jednostavnije, i to s kokosom (kako bih mogla usput sudjelovati u igrici). 

Sve sam fino napravila (tako sam barem mislila), nadala sam se da će ispast mekane kuglice, a ispali su keksići (kad krene loše, onda ne stane). Naravno da sam svemu sama kriva, jer sam sve pokušavala brzo i zajedno (i hranu i slatko) i dodala sam puno previše brašna uvjerena da su premekane. Tu moram priznat da sam i hranu zeznula (no bilo je i više nego jestivo).

Kuhanje i pečenje me definitivno nije išlo na moj dan.


U ovom postu nema govora o tim keksima, koji su se na kraju svidjeli svim kušačima, nego o nečemu što sam odmah sutra dan probala: savršeni poljupci od kokosa i quarka.


Recept je preuzet s ovog divnog bloga (prevađam za sve one koji ne vladaju talijanskim).
Toliko jednostavni a toliko savršeni, sljedeći put definitivno dupla mjera!!



Sastojci: 
  • 4 bjelanjka (oko 120 g)
  • 150 g prosijanog šećera u prahu
  • 70 g sira quark/ricotte (20 % masnoće) 
  • 200 g kokosovog brašna
  • papirnate košarice



Postupak:

  • izmiksati bjelanjke sa šećerom u prahu
  • dodati sir i kokos te sve dobro izmiješati
  • mokrim rukama oblikovati kuglice (oko 40 g svaka) i staviti u papirnate košarice
  • peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 160°C oko 15 minuta. Kuglice bi trebale dobiti malo boje.
  • dobro ih ohladiti i čuvati u limenoj kutiji (postaju sve mekanije)
Ovo je moja ovomjesečna ulaznica za igricu "Ajme kolko nas je" (koja je pokrenuta od Snježane s bloga "Dalmacija Down Under") kojoj je domaćica za siječanj Sandra s bloga Mlin nas nasušni - nastavak knjige. Tema ovomjesečne igre je kokos.

p. s. ima li netko recept za mađaricu "za bedake", što jednostavnije to bolje, da se riješim tog bauka ;)

Broj komentara: 10:

MilaJeDraga kaže...

E baš sam danas imala istu ybrku samo što mi nije bio rođendan :)
Kad neće - neće i to ti je!
Poljupčići su predivni i mislim da polako postajem veliki ljubitelj kokosa :)
Isprobaću receptić :)

Jelena kaže...

Znam te dane, mislim da ih svi znamo. Da, najbolji su mi ti komentari sa strane kad ljudi kaću e može ovo i bolje a nikada u kuhinji nisu bili. Odlične kuglice i vidi se da su mekane i sočne. Hvala na prevodu jer ne baratamo Italijanskim, a Google translate nije baš 100 posto precizan u prevodu.

Nina kaže...

i kod mene se dogode dani kad mi ne ide ništa do ruke, obično tad odustanem od kuhinje i uzmem knjigu pa čitam, a kuhanje ostavim za neki sretniji dan
ovi poljupci su odlični iako ne volim kokos volim kako izgledaju ove kuglice

Zora kaže...

Kuglice su fantastične!

Andrea kaže...

Znam takve dane, a meni se često dogode. Isplaniram svašta fino i onda mi sve krene nizbrdo. Jedan dan sam toliko upropastila ručak svojim eksperimentiranjem da sam se skoro rasplakala. Mislim bilo je to jestivo ali daleko od onoga što sam ja zamislila. :)
Ipak sve je dobro što se dobro završi, a ovi keksići zvuče izvrsno i mislim da su bili baš pravi slatki završetak. :)
Volim ricottu i kokos tako mislim da se s njihovom kombinacijom ne može fulati. :)

Dobre vijesti kaže...

Mmmmmmm, izgleda super =)

Maja kaže...

Zvuče i izgledaju izvrsno, receptić pospremljen :)

Sanja kaže...

joooj, baš mi je žao što ti nije ispala :( a vrlo jednostavno je... jesi pekla na preokrenutom protvanu?
stvarno neznam što se desilo... jako malo im treba da se speku (ne brini, i meni se dogodi da zagori...) glavu gore i uspjet će ti jednom :) ne brini se :)

Maja kaže...

Imaš nagradicu od mene na mom blogu (jednostavno sam morala da se vratim jer su mi takvi dani kada ti ništa ne ide jaaako poznati) :)
Pogledaj tu: http://dalmatiagourmande.blogspot.com/2011/02/blog-award-i-7-stvari-od-meni.html :)

mojamediteranskakuhinja kaže...

hvala vam svima na komentarima :)
@ Sanja - pekla sam na preokrenutom plehu, no mislim da je problem što sam radila pretanke slojeve. Budem obavezno probala još koji put, moram uspjet jednom ;)