19. siječnja 2011.

Lijena pita od sira

Evo me nakon duuuugo vremena.
Moja novogodišnja "odluka" je bila: primirit se i bez novih recepata barem 1 tjedan nakon Nove Godine ;)
U međuvremenu sam htjela uživat malo u dokumentarcima Anthonya Bourdaina, i tako utažit "želju" za isprobavanjem novog.

Malo sam bila i u zaostatku s komentiranjem vaših blogova, pa sam onda uspjela nekako u 2-3 dana sve pohvatat i komentirat barem one zadnje postove. No, vjerujte mi, sve sam dobro prostudirala i probat ću više ne biti tako u zaostatku (jer mi se samo osvetilo).


Recept današnjeg posta je grčki, iz regije Epir (kore su definitivno epirske, a pita je mala varijacija epirske). Ime u originalu glasi: τυρόπιτα της τεμπέλας - pita od sira od debele, ups. lijene (ovo lijeno se odnosi na mene ;). 
Ne znam putove tih riječi, tj. u kojem su od jezika imale svoje prvobitno značenje, ili su pak možda obje riječi neovisno slične, no ono što znam je da ako napravite sami kore za ovu pitu definitivno niste lijeni :)

 
Kore

Sastojci za 6 kora:
  • 520 g brašna
  • prstohvat soli
  • 2 žlice octa
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 100 ml rakije ili grčkog ouza (*daje hrskavost korama)
  • oko 200 ml vode (po mogućnosti mineralne)
  • veća količina gustina (koja će vam pomoći umjesto dodatnog brašna kod razvlačenja tijesta)

Postupak:
  • u posudu s brašnom dodajte sol, ocat, ulje, rakiju i pola količine vode. Tijesto je potrebno dobro zamijesiti, bilo rukom, bilo mikserom (s nastavkom za tijesto). Ako je potrebno postepeno dodajte ostatak vode, žlicu po žlicu. Tijesto treba biti mekano i glatko (mene podsjetilo na plastelin).
  • tijesto podijelite na 6 jednakih dijelova, koje svakog posebno obložite plastičnom folijom i stavite u hladnjak na 30 minuta
  • na radnu površinu posipajte dio gustina i valjkom razvucite svaki komad tijesta u krug promjera 20-25 cm (dodajte još gustina po potrebi)
  • na veći tanjur (posipan gustinom) posložite kore jednu na drugu, a između svake pospite dosta gustina
  • obložite sve plastičnom folijom i ostavite u hladnjaku preko noći (najduže 24 sata)
  • sutra dan odvojite kore koje ćete koristiti i razvucite ih valjkom (posipajte opet sve dobro gustinom) na veličinu ovisnu o posudi za pečenje (ako su dobro posute gustinom možete ih i razvlačiti jednu iznad druge, )
  • gustin koji vam je prestao spremite do sljedeće upotrebe u posebnoj posudi
  • ovako razvučene kore mogu se čuvati u hladnjaku najduže 2 dana


Lijena pita od sira


Sastojci: 
  • 2 kore (po gornjem receptu)
  • 2 šalice razmrvljene fete (ako koristite neki drugi sir koji nije slan kao feta, morat ćete ga malo posoliti)
  • 2 jaja
  • 1/2 šalice mlijeka
  • malo origana i/ili timijana
  • malo maslinovog ulja za kore i posudu

Postupak:
  • zagrijte pećnicu na 200°C
  • kore razvucite na veličinu ovisno o posudi (najbolje bi bilo da je posuda veličine 20 x 35 cm)
  • dno posude namažite maslinovim uljem
  • mikserom izmješajte jaja i mlijeko
  • položite prvu koru u posudu i na nju rasporedite polovinu fete, pa preko toga prelijte polovinu smjese jaja i mlijeka i malo pospite začinima
  • položite i drugu koru preko svega, premažite ju maslinovim uljem, rasporedite preostalu količinu fete i smjese jaja i mlijeka
  • pecite 25 minuta dok ne dobije lijepo boju
  • pita je najbolja topla 

Ostatak kora (4) je poslužio za pitu sa špinatom, iako ne bismo imali ništa protiv za ponavljanje još 2 puta ove lijene pite od sira

Broj komentara: 11:

Sweet Green kaže...

Uh, ovo mora da je divno, bas mi se svidja recept. Biljezim :)

Jovana kaže...

Sjajno izgleda!

Dilajla kaže...

Jako lijepo izgleda ta tvoja lijena pita..

Andrea kaže...

Jako mi se sviđa ova kombinacija, a posebno mi je zanimljiv dodatak ouza. Njega inače ne volim piti ali mislim da bi bio jako dobar u ovoj piti. Moram žicati sestru da mi ga pošalje iz Grčke jer nisam sigurna da ga ima kod nas. Baš bi voljela s njim probati ovaj recept, a ne s običnom rakijom.

P.S.
Jel ti živiš u Grčkoj?
Oprosti ako zabadam i postavljam neprimjereno pitanje. :)

MilaJeDraga kaže...

E bas volim da vidim ovakav neki receptic za koji nikad nisam cula nit sam ga videla :)
Jedini mi je problem, i to uvek, sa stajanjem testa :( Mrzim da cekam pa to ti je!
Predivno izgleda, isprobacu je :)

Casa de vainilla kaže...

Jos sinoc sam snimila ovu tvoju pitu, ali nije bilo vremena da prokomentarisem pa se danas vracam :) Meni ovo zvuci kao jedna od najbolje upakovanih pita sa sirom ikada :))) Trenutno sam u nekoj guzvi, ali cim se izvucem iz toga probam pa javim utiske ;)

Tadeja kaže...

Ova korica je tako dobro poslikana da je upravo neodoljiva. I ja probam, čim ulovim vremena.

Zondra Art kaže...

Odličan recept, sve pohvale!!!

mojamediteranskakuhinja kaže...

hvala vam svima!! probajte obavezno:)
@ Andrea: i ja ne volim ouzo, noćna mora mi je;) koliko god leda ili vode dodala
@ Mila je Draga: probaj i bez dugog stajanja tijesta, no stavi bar na onih pola sata u frižider

dalmacija moja inspiracija kaže...

pozdrav...puno lipo...

Maja (TouchSun) kaže...

Divno!
Recept pospremljen :)