31. prosinca 2010.

Mrkva - Integralni kruh od mrkve i prilog od mrkve i celera

Ovo će biti brzinski post, moja ulaznica za igricu "Ajme kolko nas je" (koja je pokrenuta od Snježane s bloga "Dalmacija Down Under") kojoj je domaćin za prosinac Zoran s bloga Good Food (maybe). Tema ovomjesečne igre su mrkva i pastrnjak. Spremila sam par stvari s mrkvom, i bilo bi šteta ne objaviti, makar u zadnji čas.

Mrkvu inače najviše volim sirovu, tj u salati (sitno naribanu s malo maslinovog ulja, limunovog soka i aceta balsamica).

U ovoj salati mrkva igra glavnu i najvažniju ulogu, dok je u ostalim mojim receptima samo jedna od statista. Zato sam morala krenuti u listanje kuharica i za ovomjesečnu igru sam pripremila sljedeće (iz tal. kuharice):

Integralni kruh od mrkve

Sastojci:
  • 300 g integralnog brašna
  • 200 g sitno naribane mrkve
  • 15 g svježeg kvasca
  • 1 žličica meda
  • 2 žličice sitno nasjeckanog kopra
  • 2 žličice sjemenki (ja sam koristila sjemenke lana)
  • malo maslinovog ulja i brašna za kalup
  • malo soli i papra

Postupak:
  • kvasac pomiješajte s 1 dl mlake vode i ostavite par minuta na toplome
  • izmiješajte brašno, kvasac, mrkvu, med, sol, papar, kopar i sjemenke
  • tijesto mijesite par minuta; ako je potrebno dodajte malo vode (meni se na početku činilo da će mi trebati dosta vode, ali na kraju nije trebalo uopće)
  • tijesto ostavite na toplome pokriveno 2 sata
  • još jednom premijesite tijesto, pa premjestite u namašćen i pobrašnjen kalup
  • ostavite tijesto još 40 minuta pokriveno na toplome
  • u unaprijed zagrijanoj pećnici pecite oko 35 minuta na 180°C (znate da je gotov kada pokucate s donje strane a kruh ima šuplji zvuk)

Druga ulaznica je ovaj jednostavni i fini prilog:
 

Prilog od mrkve i celera

Sastojci:
  • mrkva*
  • stapke celera*
  • maslinovo ulje
  • sol, papar
  • voda
* u istom omjeru

Postupak:
  • očistiti i narezati mrkvu na kolutiće a stapke celera na kockice
  • povrće pirjati na tavi na slabijoj vatri oko pola sata s maslinovim uljem i s malo vode
  • posoliti i popapriti
  • svako malo dodavati po malo vode, a pred kraj pojačajte vatru da voda skroz ispari

Sretna vam nova godina!! 
Neka nam bude 100 puta bolja od ove 2010 :)

23. prosinca 2010.

Božićni keksi: kuluriji s čokoladom i maslinovim uljem, pužići od oraha i kiflice s kokosom

Ovaj post će biti nešto duži i s par recepata za keksiće koje sam spremala za Božić :)
Ako netko traži kako popuniti limene kutije, evo još par prijedloga ;)


Kuluriji (κουλούρια) s čokoladom i maslinovim uljem

Recept je iz jednog časopisa, varijanta grčkih keksiju kulurija, koje pod ovim imenom možete naći svakakve, uglavnom se tako nazivaju oni u obliku kruga ili pak zavijeni (poput ovih).
Recept me na prvi pogled oduševio… zna se zbog čega: kombinacija maslinovog ulja i čokolade!
I još moram dodat, obožavam kad je recept od prve ovako detaljno u gramima :)


Sastojci:
  • 450 g brašna
  • 50 g kakao praha (duch processed)
  • 120 g ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 200 g šećera u prahu
  • 1 jaje
  • 200 g punomasnog mlijeka
  • 15 g praška za pecivo
  • naribana korica ½ naranče (nešpricane)
  • ½ žličice cimeta

Postupak:
  • sve sastojke miksati na srednjoj brzini dok se dobro ne povežu  
  • zagrijati pećnicu na 160 °C
  • rukom oblikovati duguljaste (oko 7-10 cm) valjčiće (debljine prsta); na početku će vam se možda činiti da smjesa nema dovoljno brašna, no kod oblikovanja ćete vidjeti da se ništa ne lijepi za ruke; ako je baš potrebno – dodajte malo
  • dva valjčića položiti u križ i obaviti ih 1-2 puta sa svake strane (pazite da se tijekom toga ne produže previše, jer će postati jako tanki) i spojiti im krajeve
  • slagati ih po plehu obloženom masnim papirom s malim razmakom i peći oko 20 minuta (pazite da vam ne izgore, jer kako su tamni od kakaa, teško se vidi)
draga F., hvala ti na časopisu :))
Od ove količine ispadne oko 1 kg keksića. Super se drže u limenoj kutiji i vremenom su sve mekaniji.
Kod oblikovanja imate finu kuru ruku maslinovim uljem ;)


U nedjelju me uhvatila najgora predblagdanska panika u vezi keksa/kolača za Božić. „Šetala“ sam po različitim blogovima, i vidjela da su skoro svi spremni i puni ideja, a ja nisam imala ništa gotovo osim ovih gornjih, koji su skoro bili „dokrajčeni“.
Povrh svega mi je trebalo nešto hitno za jednu proslavu sutra dan. Listala sam po svim kuharicama, časopisima, no ideja mi nije dolazila. Previše izbora, rekli bi neki. Bilo što s kakaom nije dolazilo u obzir, jer sam ga se „nauživala“ i previše u posljednjih 2 mjeseca.
Tek sam navečer došla do jedne od bilježnica u koju sam prije par godina upisivala recepte i našla na dobar, „stari“ više puta isprobani recept (hvala ti draga T.)… i to je bilo to.
Očigledno je dobro ispalo, kad me R., nakon što je sutra dan probala, tražila da ovo obavezno objavim :)
Količinski ispadne jako puno pužića, jedan dio je otišao za božićnu proslavu, a dio će dočekati Božić. 
Ovaj recept je odličan ako imate viška bjelanjaka.
Slijedi recept:


Pužići od oraha  

Sastojci:
1. za tijesto
  • 1 suhi kvasac
  • 2 žlice šećera
  • 2 dl mlakog mlijeka
  • 400 g brašna
  • 300 g maslaca
2. za punjenje
  • 6 bjelanjaka
  • 300 g šećera
  • 320 g mljevenih oraha
  • oko 25 g tamne čokolade
  • malo ruma
  • naribana korica 1 naranče (nešpricane)
  • malo cimeta
+ šećer u prahu za posipanje


Postupak:
  • u mlijeku i šećeru otopiti kvasac, te pustiti da se nadigne
  • umijesiti tijesto od brašna, maslaca i kvasca i pustiti da odstoji koji sat (ne na hladom i propuhu)
  • za kremu istući bjelanjke, pa im dodati orahe i šećer – dobro promiješati
  • zagrijati pećnicu na 180°C
  • tijesto podijeliti na 3 dijela
  • prvu trećinu tijesta razvaljati na pravokutnik (oko 30 x 50 cm) i na njega pravilno nanijeti 1/3 smjese
  • tijesto zarolati po duljini
  • rezati s što oštrijim nožem pužiće debljine oko 1 cm, pa ih slagati malo odmaknute po plehu na kojem je papir za pečenje
  • peći oko 10 – 15 minuta, dok ne dobiju boju
  • ponoviti isti postupak s ostala 2 dijela tijesta
  • ispadne oko 4 velika pleha za pećnicu
  • kada su pužići gotovi posuti ih šećerom u prahu

Među ostalim sam radila i sljedeće:


Kiflice s kokosom

Klasični recept koji sam preuzela od mame, i koji savršeno funkcionira.
Sastojci:
  • 450 g brašna
  • 200 g kokosovog brašna
  • 300 g maslaca
  • 2 jaja
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 100 g šećera
+ šećer za posipanje, ili ako želite možete ih umakati u čokoladu (rastopite na pari 100 g čokolade s 2 žlice mlijeka i 2 žlice maslaca)


Postupak:
  • u velikoj plastičnoj posudi zamijesite od svih sastojaka tijesto
  • podijelite tijesto na male jednake kuglice koje onda rukom oblikujte u potkove
  • slažite u pleh, na papir za pečenje
  • pecite u unaprijed zagrijanoj pećnici na 200°C oko 12 minuta (kod mene je otprilike nakon 11 minuta zamirišu jako, i onda još 1-2 minute; pazite da ne dobiju „previše boje“
  • uvaljajte ih odmah u šećer u prahu, a ako želite možete kasnije umakati njihove krajeve u otopljenu čokoladu
  • već sam prethodno u jednom od postova napisala koliko sam neprecizna, tako da sam ovaj put htjela da budu svi lijepi i jednaki, pa sam svaku pojedinu kuglicu vagala (htjela sam da sve budu oko 18 g), a nakon toga sam rukom valjala tijesto dok nije postalo mali valjak koji malo viri sa svake strane dlana (tako sam postigla da su jednake duljine).

Još sam napravila vrstu shortbread keksića, koji su trebali ispasti potpuno drugačije (u obliku srca), no tijesto baš nije za oblikovanje, pa sam ih na kraju s malo vode oblikovala u kuglice. Ispali su ukusni, no neću ih ovaj put podijeliti s vama, jer zahtijevaju doradu (recept do sad nisam probala, iz jedne talijanske kuharice je=.
No, evo sličice:



I za kraj, želim Vam svima Sretan Božić da ga provedete u miru i ljubavi s vašim najdražima i s puno fine hrane!! 
Buon Natale!!
Καλά Χριστούγεννα!!

Sretnu novu godinu vam još neću zaželjet, jer se planiram još javit do tada ;)

21. prosinca 2010.

Grčke mesne okruglice - giuvarlakia

Na ovom blogu još niste vidjeli niti jedan mesni (a bome niti riblji) recept, tako da je vrijeme i za to. 
Odlučila sam se za varijantu grčkih mesnih okruglica - giuvarlakia (γιουβαρλάκια) na način na koji me naučila meni draga osoba.
Ne prže se i skroz su lagane i lako probavljive.



Sastojci:
  • 600 g mljevene govedine
  • 100 g riže (dugog ili srednje dugog zrna)
  • 6 žlica maslinovog ulja
  • 2 manja luka (sitno nasjeckana, ili još bolje naribana na ribež)
  • 0.75 l vode
  • žlica sitno nasjeckanog svježeg peršina 
  • sol, papar
  • limun
 izgleda kao da nema peršina, ali stvarno ima..

Postupak:
  • u posudi izmiješati mljeveno meso, rižu, 1 luk, sol (oko 1/2 žličice), malo papra, peršin i 4 žlice ulja
  • oblikovati manje okruglice
  • u većem loncu na 2 žlice ulja popržiti preostali luk i dodati vodu, 
  • kada voda zavrije malo posoliti pa pažljivo ubaciti mesne okruglice u lonac (voda bi ih trebala skoro pa prekriti)
  • nakon što tekućina zavrije, poklopiti i kuhati na laganoj vatri oko 50 minuta, uz povremeno "provjeravanje" - ako je potrebno, dodati još malo vode (no ne previše), jer pri posluživanju trebaju imati svoj umak
  • pred sam kraj kuhanja dodati sok 1 svježeg limuna*

* u originalnom grčkom receptu ide avgolemono: mješavina 2 jaja i limuna

Καλή όρεξη!

12. prosinca 2010.

Kolač od (puno) kakaa

Ovaj sam kolač pronašla na blogu smitten kitchen bloggerice Deb (koja bi uskoro trebala objaviti i kuharicu - koju bih rado nabavila). Probala sam više njenih recepata, koji su svi super ispali, tako da nisam niti okolišala s ovim koji mi se svidio na prvi pogled prvenstveno zbog količine kakaa. 
To je bilo negdje prije 2 mjeseca, i od tada sam ovaj kolač ispekla par puta, svaki put mijenjajući recept po malo. U petak je probana verzija br. 5, s kojom sam najzadovoljnija (pekla sam još jedan kolač + kekse, tako da kolača još ima, ;)). 

Moram dodati da sam, za razliku od originalnog recepta, već od prve verzije dosta smanjila količinu šećera. Rezultat je dekadentni okus kakaa kojemu po meni ni nimalo ne fali šećer i koji ga čini stvarno posebnim. U jednoj od verzija sam koristila količinu šećera kao i u originalnom receptu, i moram priznati da mi nije bio tako ukusan kao ova verzija s manje šećera.

Sastojci:
  • 120 g maslinovog ulja (ili 120 g maslaca)
  • 200 g smeđeg šećera*
  • 1 jaje
  • 240 ml mlijeka kojem ste 10 min ranije dodali žlicu svježe iscjeđenog limunovog soka (ili još bolje buttermilk, kojemu je ovo prethodno samo zamjena)
  • 1 žlica ekstrakta vanilije
  • 150 g brašna 
  • 80 g alkaliziranog kakao praha (duch processed)**
  • 1/4 žličice soli 
  • 1/2 žličice praška za pecivo 
  • 1/4 žličice sode bikarbone
* u originalnom receptu je: 195 g smeđeg + 113 g šećera u prahu
** ja sam koristila "Van Houten" kakao prah; u slučaju da nemate alkalizirani kakao u originalnom receptu se navodi da ne stavljate prašak za pecivo, nego samo 1/2 žličice sode bikarbone. Ja tu verziju nisam probala, više volim ovaj tamni duch processed kakao :)

Postupak:
  • zagrijte pećnicu na 160°C
  • namastite i pobrašnite duguljasti kalup za kolač (oko 26 cm)
  • na srednjoj brzini miksajte jaje s maslinovim uljem/maslacem i šećerom oko 3 minute
  • dodajte mlijeko (u koje ste prethodno stavili limunov sok) i vaniliju i još malo miksajte
  • u smjesu prosijte kakao, brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol
  • miješajte smjesu dok ne postane ujednačena, pa ju premjestite u kalup
  • pecite oko 70 minuta na srednjoj prečki na 160°C

Opet nisam doma i zato je samo ova jedna slika :( 

3. prosinca 2010.

Kolač od lješnjaka s maslinovim uljem i ganacheom

Novost: kao što možete vidjeti desno, postoji stranica bloga na facebooku!
Iako isprva nije bilo tako, sad mi se čini baš kao dobra ideja: oni koji su na fb-u mogu lako pratiti postove, a ja imam mjesto za objavit još koju dodatnu sličicu. 
Obećajem da neću "davit" previše :)

Iskoristit ću priliku i zahvalit se svima koji me čitaju i kojima se sviđa moja mediteranska kuhinja! Hvala vam! 
Grazie & Ευχαριστώ mojim prijateljima koji me čitaju uz pomoć google translate-a!!

Najavila sam ovaj kolač još sinoć na facebooku, super je ispao, tako da može i na blog :)
Odlična aroma lješnjaka, sočno i za prigodu kad želite nešto između kolača i torte.

Koja je razlika između torte i kolača? To me pitanje mučilo dok sam prevađala ovaj recept. 
Meni je nekako pojam "torta" vezan uz biskvit s više krema, tako da sam ovaj recept nazvala kolačem, no ako mislite da sam u krivu, slobodno ga preimenujte u tortu.

Sastojci za okrugli kalup promjera 20 cm:

za biskvit:
  • 250 g lješnjaka
  • 170 g maslinovog ulja + još malo za kalup
  • 100 ml slatkog vrhnja
  • 2 srednje velika jaja
  • 200 g šećera (ja sam stavila 160 g)
  • 100 g brašna + još malo za kalup
  • 1 zličica praška za pecivo 
za ganache:
  • 200 g čokolade (55 % kakaa)
  • 250 ml slatkog vrhnja
  • 1 žlica meda
  
Postupak:
  • zagrijte pećnicu na 160°C
  • kada je pećnica zagrijana, stavite lješnjake u pleh, te ih pecite 15 minuta
  • nakon što su dobili lijepu boju, ostavite ih 15-ak minuta da se malo ohlade, pa ih krupno nasjeckajte u el. sjeckalici
  • zagrijte pećnicu na 170°C
  • namastite i pobrašnite kalup
  • miksajte jaja i šećer 3 minute, pa im dodajte: maslinovo ulje, slatko vrhnje, brašno s praškom za pecivo i lješnjake
  • sve dobro promiješajte i premjestite u kalup
  • pecite sat vremena (provjera čačkalicom)
  • u međuvremenu na pari zagrijte slatko vrhnje i čokoladu za ganache (lagano miješajte)
  • kada se čokolada skoro cijela otopi, stavite sa strane i dodajte med, promiješajte
  • pustite da se skroz ohladi (možete stavit i u frižider, ali ne odmah dok je vruće)
  • kada se ganache ohladio premažite njime tortu
  • čuvajte u frižideru