31. prosinca 2010.

Mrkva - Integralni kruh od mrkve i prilog od mrkve i celera

Ovo će biti brzinski post, moja ulaznica za igricu "Ajme kolko nas je" (koja je pokrenuta od Snježane s bloga "Dalmacija Down Under") kojoj je domaćin za prosinac Zoran s bloga Good Food (maybe). Tema ovomjesečne igre su mrkva i pastrnjak. Spremila sam par stvari s mrkvom, i bilo bi šteta ne objaviti, makar u zadnji čas.

Mrkvu inače najviše volim sirovu, tj u salati (sitno naribanu s malo maslinovog ulja, limunovog soka i aceta balsamica).

U ovoj salati mrkva igra glavnu i najvažniju ulogu, dok je u ostalim mojim receptima samo jedna od statista. Zato sam morala krenuti u listanje kuharica i za ovomjesečnu igru sam pripremila sljedeće (iz tal. kuharice):

Integralni kruh od mrkve

Sastojci:
  • 300 g integralnog brašna
  • 200 g sitno naribane mrkve
  • 15 g svježeg kvasca
  • 1 žličica meda
  • 2 žličice sitno nasjeckanog kopra
  • 2 žličice sjemenki (ja sam koristila sjemenke lana)
  • malo maslinovog ulja i brašna za kalup
  • malo soli i papra

Postupak:
  • kvasac pomiješajte s 1 dl mlake vode i ostavite par minuta na toplome
  • izmiješajte brašno, kvasac, mrkvu, med, sol, papar, kopar i sjemenke
  • tijesto mijesite par minuta; ako je potrebno dodajte malo vode (meni se na početku činilo da će mi trebati dosta vode, ali na kraju nije trebalo uopće)
  • tijesto ostavite na toplome pokriveno 2 sata
  • još jednom premijesite tijesto, pa premjestite u namašćen i pobrašnjen kalup
  • ostavite tijesto još 40 minuta pokriveno na toplome
  • u unaprijed zagrijanoj pećnici pecite oko 35 minuta na 180°C (znate da je gotov kada pokucate s donje strane a kruh ima šuplji zvuk)

Druga ulaznica je ovaj jednostavni i fini prilog:
 

Prilog od mrkve i celera

Sastojci:
  • mrkva*
  • stapke celera*
  • maslinovo ulje
  • sol, papar
  • voda
* u istom omjeru

Postupak:
  • očistiti i narezati mrkvu na kolutiće a stapke celera na kockice
  • povrće pirjati na tavi na slabijoj vatri oko pola sata s maslinovim uljem i s malo vode
  • posoliti i popapriti
  • svako malo dodavati po malo vode, a pred kraj pojačajte vatru da voda skroz ispari

Sretna vam nova godina!! 
Neka nam bude 100 puta bolja od ove 2010 :)

Broj komentara: 14:

Sweet Green kaže...

I tebi sve najbolje u novoj godini! I da s nama podijelis jos mnoge ukusne recepte :)

garlutti kaže...

E 'la prima visita al tuo blog e adoro le tue ricette, vi invito a visitare il mio.
Felice 2011. Saluti MARIMI

Andrea kaže...

Sretan Nova i ja se nadam da će ova biti najmanje 100 puta bolja od prošle. :)

I ja mrkvu najviše volim sirovu, ali mi je draga u svakoj kombinaciji tako da me ovaj kruh jako, jako mami. :)

mamajac kaže...

Kolac izgleda bas fino i mirisno. Hvala na lepim zeljama, i tebi sve najbolje u novoj godini!

Casa de vainilla kaže...

Sve najbolje u Novoj!!!
Ovaj hlebic od sargarepe zvuci savrseno!

Tadeja kaže...

Sve odlično izgleda, fotografije su divne!
Sretna ti Nova uz još mnogo divnih recepata! :)

jubistacha kaže...

Savršeno, i ja mrkvu najviše volim sirovu. Ali zašto ne probati nešto novo. Bilježim recepte. Sretna Nova Godina.

Nina kaže...

Sve najbolje u Novoj!
Fotke su ti divne i recept, sve odlično!

mojamediteranskakuhinja kaže...

Hvala vam svima na komentarima :))
Grazie Garlutti x il commento :)

Monika kaže...

recepti su svi izvrsni, ali posebno mi se sviđa kruhić. sve najbolje u novoj godini i još puno sjajnih recepata! :)

Jelena kaže...

Volim ovu svežu salatu i gledam da je uklopim kad god mogu u meni, a hleb mi je izvrstan!

Tamara kaže...

Bravo, jako mi se dopada ovaj kruh!

Sanja kaže...

Izgleda jako ukusno :) Obožavam mrkvu :)))
Pitala si me koliko mi treba vremena da napravim mađaricu. Iskreno, isto kao i najnormalniji kolač samo što moraš paziti na kore, a ako imaš malo bolju pećnicu, svaka kora se peče na 3-5 minuta, tako da je to za 40 minuta gotov cijeli kolač pošto se krema ne hladi :)

mojamediteranskakuhinja kaže...

hvala vam svima sa zaostatkom
@ Sanja: ako je tako kratko, ne znam što čekam ;) hvala na odgovoru!