21. prosinca 2010.

Grčke mesne okruglice - giuvarlakia

Na ovom blogu još niste vidjeli niti jedan mesni (a bome niti riblji) recept, tako da je vrijeme i za to. 
Odlučila sam se za varijantu grčkih mesnih okruglica - giuvarlakia (γιουβαρλάκια) na način na koji me naučila meni draga osoba.
Ne prže se i skroz su lagane i lako probavljive.



Sastojci:
  • 600 g mljevene govedine
  • 100 g riže (dugog ili srednje dugog zrna)
  • 6 žlica maslinovog ulja
  • 2 manja luka (sitno nasjeckana, ili još bolje naribana na ribež)
  • 0.75 l vode
  • žlica sitno nasjeckanog svježeg peršina 
  • sol, papar
  • limun
 izgleda kao da nema peršina, ali stvarno ima..

Postupak:
  • u posudi izmiješati mljeveno meso, rižu, 1 luk, sol (oko 1/2 žličice), malo papra, peršin i 4 žlice ulja
  • oblikovati manje okruglice
  • u većem loncu na 2 žlice ulja popržiti preostali luk i dodati vodu, 
  • kada voda zavrije malo posoliti pa pažljivo ubaciti mesne okruglice u lonac (voda bi ih trebala skoro pa prekriti)
  • nakon što tekućina zavrije, poklopiti i kuhati na laganoj vatri oko 50 minuta, uz povremeno "provjeravanje" - ako je potrebno, dodati još malo vode (no ne previše), jer pri posluživanju trebaju imati svoj umak
  • pred sam kraj kuhanja dodati sok 1 svježeg limuna*

* u originalnom grčkom receptu ide avgolemono: mješavina 2 jaja i limuna

Καλή όρεξη!

Broj komentara: 9:

Andrea kaže...

Nikad nisam pripremala mesne okruglice na ovaj način ali jako mi se sviđa i morat ću ga isprobati. Inače volim grčku kuhinju, ona mi spada sigurno u top 5. :)

melrose kaže...

:))) izgledaju kao da imaju zube:)!
Trebala si koristiti neku ljepljiviju rizu okruglog zrna.
Inace volim keftades & co. I ja ovak opravim cuftete u paradajiz sosu (+ pire).

Tadeja kaže...

Jel mogu ja sve što imam za reći sažeti u jedno MLJAC!? :)

mojamediteranskakuhinja kaže...

@ Andrea: hvala, bit će još puuuuno grčkih recepata, manje slatkih a više "konkretnih" i manje poznatih

@ Melrose: nisam ni skužila stvarno izgledaju "zubato" ;))
Vjerojatno se može koristiti i ljepljivija riža, no prema tradicionalnom receptu se najčešće koristi riža karolina (καρολίνα) tj. riža dugog zrna koja je najbolja za "punjenje povrća", a ponekad i glase (γλασέ) - riža srednje dugog zrna, polirana, "ljepljivija". Hvala puno što si me podsjetila na vrstu riže, jer sam u receptu zaboravila navesti koju vrstu treba koristiti, sad ću ispraviti :)

mojamediteranskakuhinja kaže...

@ Tadeja - mljac, mljac odgovaram i ja ;))

Zondra Art kaže...

Izgledaju jakoo ukusno, njamii!
Od srca ti želim Sretan Božić i Novu godinu!
Pusa i lijep pozdrav, Zondra Art

mojamediteranskakuhinja kaže...

@ Zondra Art: hvala puno! Sretan Božić i sve najbolje ti želim i ja :)

Sweet Green kaže...

premda nisam neki mesojed jako mi je zanimljiv ovaj recept jer se okruglice kuhaju, inace se obicno peku. cini mi se da ih ovaj dodatak rize i limuna cini nesto laksim od uobicajenih mesnih okruglica (isprobala sam barem 10 razlicitih recepata ali mi jednostavno ne sjedaju) ovaj tvoj mi se cini pun pogodak! svakako cu isprobati

mojamediteranskakuhinja kaže...

@ Sweet Green: Da, imaš pravo - dugo kuhanje (bez pečenja) + limun čine ove okruglice laganijima.
Osoba od koje sam dobila recept ima dosta problema s probavom i mesne okruglice radi samo na ovaj način.
Ni ja nisam baš neki mesojed, dosta ga rijetko pripremam i zato do sada mesa nije bio na blogu :)