23. prosinca 2010.

Božićni keksi: kuluriji s čokoladom i maslinovim uljem, pužići od oraha i kiflice s kokosom

Ovaj post će biti nešto duži i s par recepata za keksiće koje sam spremala za Božić :)
Ako netko traži kako popuniti limene kutije, evo još par prijedloga ;)


Kuluriji (κουλούρια) s čokoladom i maslinovim uljem

Recept je iz jednog časopisa, varijanta grčkih keksiju kulurija, koje pod ovim imenom možete naći svakakve, uglavnom se tako nazivaju oni u obliku kruga ili pak zavijeni (poput ovih).
Recept me na prvi pogled oduševio… zna se zbog čega: kombinacija maslinovog ulja i čokolade!
I još moram dodat, obožavam kad je recept od prve ovako detaljno u gramima :)


Sastojci:
  • 450 g brašna
  • 50 g kakao praha (duch processed)
  • 120 g ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 200 g šećera u prahu
  • 1 jaje
  • 200 g punomasnog mlijeka
  • 15 g praška za pecivo
  • naribana korica ½ naranče (nešpricane)
  • ½ žličice cimeta

Postupak:
  • sve sastojke miksati na srednjoj brzini dok se dobro ne povežu  
  • zagrijati pećnicu na 160 °C
  • rukom oblikovati duguljaste (oko 7-10 cm) valjčiće (debljine prsta); na početku će vam se možda činiti da smjesa nema dovoljno brašna, no kod oblikovanja ćete vidjeti da se ništa ne lijepi za ruke; ako je baš potrebno – dodajte malo
  • dva valjčića položiti u križ i obaviti ih 1-2 puta sa svake strane (pazite da se tijekom toga ne produže previše, jer će postati jako tanki) i spojiti im krajeve
  • slagati ih po plehu obloženom masnim papirom s malim razmakom i peći oko 20 minuta (pazite da vam ne izgore, jer kako su tamni od kakaa, teško se vidi)
draga F., hvala ti na časopisu :))
Od ove količine ispadne oko 1 kg keksića. Super se drže u limenoj kutiji i vremenom su sve mekaniji.
Kod oblikovanja imate finu kuru ruku maslinovim uljem ;)


U nedjelju me uhvatila najgora predblagdanska panika u vezi keksa/kolača za Božić. „Šetala“ sam po različitim blogovima, i vidjela da su skoro svi spremni i puni ideja, a ja nisam imala ništa gotovo osim ovih gornjih, koji su skoro bili „dokrajčeni“.
Povrh svega mi je trebalo nešto hitno za jednu proslavu sutra dan. Listala sam po svim kuharicama, časopisima, no ideja mi nije dolazila. Previše izbora, rekli bi neki. Bilo što s kakaom nije dolazilo u obzir, jer sam ga se „nauživala“ i previše u posljednjih 2 mjeseca.
Tek sam navečer došla do jedne od bilježnica u koju sam prije par godina upisivala recepte i našla na dobar, „stari“ više puta isprobani recept (hvala ti draga T.)… i to je bilo to.
Očigledno je dobro ispalo, kad me R., nakon što je sutra dan probala, tražila da ovo obavezno objavim :)
Količinski ispadne jako puno pužića, jedan dio je otišao za božićnu proslavu, a dio će dočekati Božić. 
Ovaj recept je odličan ako imate viška bjelanjaka.
Slijedi recept:


Pužići od oraha  

Sastojci:
1. za tijesto
  • 1 suhi kvasac
  • 2 žlice šećera
  • 2 dl mlakog mlijeka
  • 400 g brašna
  • 300 g maslaca
2. za punjenje
  • 6 bjelanjaka
  • 300 g šećera
  • 320 g mljevenih oraha
  • oko 25 g tamne čokolade
  • malo ruma
  • naribana korica 1 naranče (nešpricane)
  • malo cimeta
+ šećer u prahu za posipanje


Postupak:
  • u mlijeku i šećeru otopiti kvasac, te pustiti da se nadigne
  • umijesiti tijesto od brašna, maslaca i kvasca i pustiti da odstoji koji sat (ne na hladom i propuhu)
  • za kremu istući bjelanjke, pa im dodati orahe i šećer – dobro promiješati
  • zagrijati pećnicu na 180°C
  • tijesto podijeliti na 3 dijela
  • prvu trećinu tijesta razvaljati na pravokutnik (oko 30 x 50 cm) i na njega pravilno nanijeti 1/3 smjese
  • tijesto zarolati po duljini
  • rezati s što oštrijim nožem pužiće debljine oko 1 cm, pa ih slagati malo odmaknute po plehu na kojem je papir za pečenje
  • peći oko 10 – 15 minuta, dok ne dobiju boju
  • ponoviti isti postupak s ostala 2 dijela tijesta
  • ispadne oko 4 velika pleha za pećnicu
  • kada su pužići gotovi posuti ih šećerom u prahu

Među ostalim sam radila i sljedeće:


Kiflice s kokosom

Klasični recept koji sam preuzela od mame, i koji savršeno funkcionira.
Sastojci:
  • 450 g brašna
  • 200 g kokosovog brašna
  • 300 g maslaca
  • 2 jaja
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 100 g šećera
+ šećer za posipanje, ili ako želite možete ih umakati u čokoladu (rastopite na pari 100 g čokolade s 2 žlice mlijeka i 2 žlice maslaca)


Postupak:
  • u velikoj plastičnoj posudi zamijesite od svih sastojaka tijesto
  • podijelite tijesto na male jednake kuglice koje onda rukom oblikujte u potkove
  • slažite u pleh, na papir za pečenje
  • pecite u unaprijed zagrijanoj pećnici na 200°C oko 12 minuta (kod mene je otprilike nakon 11 minuta zamirišu jako, i onda još 1-2 minute; pazite da ne dobiju „previše boje“
  • uvaljajte ih odmah u šećer u prahu, a ako želite možete kasnije umakati njihove krajeve u otopljenu čokoladu
  • već sam prethodno u jednom od postova napisala koliko sam neprecizna, tako da sam ovaj put htjela da budu svi lijepi i jednaki, pa sam svaku pojedinu kuglicu vagala (htjela sam da sve budu oko 18 g), a nakon toga sam rukom valjala tijesto dok nije postalo mali valjak koji malo viri sa svake strane dlana (tako sam postigla da su jednake duljine).

Još sam napravila vrstu shortbread keksića, koji su trebali ispasti potpuno drugačije (u obliku srca), no tijesto baš nije za oblikovanje, pa sam ih na kraju s malo vode oblikovala u kuglice. Ispali su ukusni, no neću ih ovaj put podijeliti s vama, jer zahtijevaju doradu (recept do sad nisam probala, iz jedne talijanske kuharice je=.
No, evo sličice:



I za kraj, želim Vam svima Sretan Božić da ga provedete u miru i ljubavi s vašim najdražima i s puno fine hrane!! 
Buon Natale!!
Καλά Χριστούγεννα!!

Sretnu novu godinu vam još neću zaželjet, jer se planiram još javit do tada ;)

Broj komentara: 15:

Zondra Art kaže...

Prekrasni kolači i fotografije!
Sretan ti Božić i Nova 2011.godina!
Pusa.

Jelena kaže...

Ovo su baš savršeni keksi za one lepe limene kutije. Pre par dna donela sam sa puta recept za ove kiflice sa kokosom, ali posni recept koji neodoljivo potseća na vanilice. Ide margarin i nema jaja, tako da su savršeno prhke, a ostale mere su tu negde. Ja obično kad hoću da mi nešto bude jednako bez merenja od testa napravim valjak pa ga sečem na kriške kao hleb, to je neka brza varijanta. Tako radim i sa kiselim i sa slatkim stvarim. Snalazim se, nemam elektronsku vagu!

Nada kaže...

Jednostavno predivni!

jubistacha kaže...

Prekrasno napravljeno, totalno sam zainteresirana za one prve kolačiće s maslinovim uljem. Probat ću ih prvom prilikom.

Casa de vainilla kaže...

Super su ti keksici! Oni grcki deluju bas interesantno i jako lepo izgledaju.

Andrea kaže...

Jako mi se sviđaju sve kombinacije, a posebno ovi grči keksići. Inače jako volim grčku kuhinju i tako ću njih sigurno isprobati. Nažalost ove godine je gotovo s pečenjem ali ne trebaju meni blagdani da bi ja pekla kekse. :)
Kokos kiflice obožavam i prije sam ih obavezno radila za Božić, ove godine nisam stigla i sada mi je jako žao. :)

Sweet Green kaže...

bas su ti zanimljivi keksici, sve mi zao da je danas Badnjak pa je kasno za isprobati. ali biljezim za iducu godinu. Sretan ti Bozic!

mojamediteranskakuhinja kaže...

@ Zondra Art, Nada, Casa de vainlla & Sweet Green: hvala vam :))

@ Jelena: što je u receptu umjesto jaja? znam da se ovi roščići mogu i s margarinom, radila sam prije tako s mamom (no sad izbjegavam margarin). Vrijedilo bi probati i s maslinovim uljem ;)
Rezala sam i ja tako prije "na valjak", no nisam baš precizna, tako da je svašta ispadalo...

@ Jubistacha: bilo bi mi drago da probaš, javi kako su ispali.

@ Andrea: probaj obavezno ove grčke: količinski puno ispadne, nisu jako slatki i mogu dugo trajati

Tadeja kaže...

Oni prvi čokoladni su me kupili! Fenomenalno. Sve najbolje tebi i obitelji od TT kuhinje! :)

MilaJeDraga kaže...

Sve je prekrasno! Prvi recept me je oborio s nogu! :)

Monika kaže...

svi su keksići super, ali ovi grčki su mi posebno zanimljivi. morat ću ih probati jednom :) sretan boži tebi i tvojoj obitelji od Monike!

mojamediteranskakuhinja kaže...

@ Tadeja, MilaJeDraga & Monika - hvala vam svima!!
drago mi je da vam se sviđaju kuluriji, ima da se bacim u potragu za još jednom od verzija kulurija :))

Lilly... kaže...

Kuluriji su me raspametili! :D Pravim sigurno! I sad sam tako happy što si postala moj sljedbenik jer tko zna kad bih inače nabasala na tvoj divni blog!! :)) Pusa!

mojamediteranskakuhinja kaže...

@ hvala ti Lilly, drago mi je da ti se sviđaju kuluriji i moj blog :)

Anonimno kaže...

врло занимљиво, хвала