8. studenoga 2010.

Keksi od zobenih pahuljica i badema

Evo malo keksića iz talijanske kuharice (iako čisto sumnjam da imaju ikakve veze s tradicionalnom tal. kuhinjom). Jedino je važno da su fini i zdravi :)


Sastojci:
  • 300 g zobenih pahuljica
  • 140 g badema, nasjeckanih
  • 140 g šećera u prahu
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 2 jaja i jedan žumanjak
  • 70 g omekšanog maslaca
  • malo bademove esencije
  • sol
  • 50 gr čokolade

    Postupak:
    • na radnoj površini (ili u posudi) pomiješajte šećer u prahu s praškom za pecivo, dodajte zobene pahuljice, jaja, žumanjak, 50 g maslaca narezanog na listiće, nasjeckane bademe, bademovu esenciju i malo soli. Mijesite dok ne dobijete homogenu smjesu.
    • Pomoću valjka razvaljajte na debljinu 0.5 cm (da se ne tijesto previše ne lijepi pospite još malo zobenih pahuljica ili zobenog brašna po radnoj površini i po valjku), te izrežite pravokutnike (ili kvadrate) pomoću valovitog kotačića za rezanje
    • Poredajte kekse po protvanu obloženom aluminijskom folijom namašćenom ostatkom maslaca (trebalo bi ih ispasti više nego za 1 najveću pliticu za pečenje). Pazite na razmak među keksima!
    • Pecite u unaprijed zagrijanoj pećnici na 180°C oko 20 minuta
    • Kada su gotovi izvadite ih iz pećnice i pustite da se ohlade
    • Otopite čokoladu na pari te ju špricom nanesite na kekse
    • Pustite ih još par sati dok se čokolada ne posuši

      Ja sam imala neku glupu čokoladu (koju obećajem sama sebi, više neću kupovat) i trebala sam dodati malo više vode da bi se uopće rastopila. 
      Bilo bi idealno da šprica ima što manju rupicu (i da budete precizniji od mene ;))




      Broj komentara: 5:

      Mala kuharica kaže...

      Ne znam sta bi tek bilo da si imala kvalitetniju cokoladu, jer ovo izgleda prekrasno! Prosto im osetim miris koliko su lepe fotografije :)

      mojamediteranskakuhinja kaže...

      he he sve si razmišljam da bi možda bilo ipak manje šara, jer bi više te fine čokolade pojela ;)

      Nina kaže...

      i više nego odlični su ovi keksići

      mojamediteranskakuhinja kaže...

      hvala ti Nina :)

      Tadeja kaže...

      Jako interesantno i vrijedi probati. Bilježim! :)