11. listopada 2010.

Patlidžani s fetom

Evo započinjem s jednim grčkim receptom - patlidžani s fetom. Recept smo nedavno probali vani, i bilo je tako fino da sam se bacila na traženje recepta. Pronašla sam ga na jednoj od "ženskih stranica" (od kud su ga pak preuzeli s jedne druge stranice) od kuda vam ga donosim minimalno izmijenjenog.
Vrlo ukusno, jednostavno i lagano jelo, idealno kao prilog... probajte dok još ima patlidžana!!

Sastojci
  • 1 kg patlidžana (okruglih)
  • 3 veće rajčice
  • 1 veći sitno nasjeckani luk
  • 1 sitno nasjeckan češanj češnjaka
  • 100 ml maslinovog ulja
  • 200 ml vode
  • 1/2 žličice šećera
  • sol
  • papar
  • 200 grama sira fete 

Postupak
  • operite i ogulite patlidžane (a i ne morate, ja nisam), narežite na kocke, posolite i stavite u cjediljku na oko pola sata kako bi patlidžani izgubili gorčinu
  • ogulite rajčice (urežite križ i 1 minutu ih blanširajte u kipućoj vodi) i sitno ih narežite
  • u posudi na srednje jakoj vatri zagrijte malo maslinovog ulja i pirjajte luk do zlatne boje. Zatim dodajte rajčice, češnjak, šećer, sol, papar i kuhajte 20 minuta
  • u međuvremenu, operite patlidžane od soli u dovoljno vode i posušite ih na papiru
  • u tavi na jakoj vatri zagrijte ostatak ulja, i kada je dovoljno vruće dobro prepržite kockice patlidžana. Ukoliko tava nije dovoljno velika podijelite količinu na 2 ili 3 puta (shodno tome i ulje)
  • kada su dobro preprženi premjestite ih u posudu s rajčicama. Dodajte vodu, i kuhajte još najmanje 15 minuta bez da poklopite, svako malo miješajući da ne zagori
  • na kraju, dodajte sir narezan na kockice, promiješajte i maknite s vatre


Dobar tek!

2 komentara:

Anonimno kaže...

super recept i fotke! njam njam!!!

V. kaže...

Patliđani su nagrabusili ovaj vikend! :slinocur-obliz: :)